Magyar Energetika

Hírek

A Műegyetem Nukleáris Technikai Intézetének nemzetközi elismerése

2020/4. lapszám | Magyar Energetika |  420 |

A Műegyetem Nukleáris Technikai Intézetének nemzetközi elismerése

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete a világon hetedikként nyerte el a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karral közösen indított nukleáristechnológia-menedzsment szakirányú továbbképzésének NAÜ-tanúsítványát. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) tanúsítványa igazolja, hogy a szak összhangban van az ügynökség ajánlásaival és elvárásaival. Ezzel a Műegyetem az International Nuclear Management Academy teljes jogú tagjává vált.

A tanúsítvány elnyerését Aszódi Attila, a BME Természettudományi Kar (TTK) Nukleáris Technikai Intézetének (NTI) egyetemi tanára jelentette be abban az előadásában, amelyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által szervezett internetes szeminárium (webinárium) keretében tartott 2020. október 15-én. (Ld. címkép) Hangsúlyozta, hogy „...a nukleáris szakma hoszszú távú fejlődése szempontjából elengedhetetlen olyan vezetők képzése, akik nemcsak a nukleáris tudományok, hanem a menedzsment- és vezetői ismeretek tekintetében is naprakész tudással rendelkeznek.” Kifejtette, hogy az atomenergia és a nukleáris technológia fejlődése, az energiapolitikai célkitűzések megvalósítása folyamatosan növekvő igényt támaszt a megfelelő műszaki és vezetési képességekkel rendelkező, magasan minősített nukleáris szakemberek iránt. A Paksi Atomerőmű blokkjainak működtetése, az idősödő személyzet nyugdíjba vonulása, az új paksi blokkok engedélyezése, építése és majdani üzembe helyezése, Magyarország energetikai rendszerének fejlesztése, nukleáris kutatóberendezések tervezése, megvalósítása és működtetése, a kapcsolódó kiszolgáló tevékenységek támogatása mind olyan területek, ahol a naprakész tudás elengedhetetlen. Ennek a munkaerőpiaci igénynek kívánt a Mű egyetem megfelelni, amikor idén szeptembertől két szakmérnöki programot is indított a BME NTI-ben.

A professzor emlékeztetett arra, hogy a reaktortechnika szakmérnök szakirányú továbbképzést immár öt évtizede rendszeresen meghirdeti a BME. A hazai nukleáris ipar jelenlegi vezetőinek zöme részt vett ebben a képzésben. A Műegyetem kínálata idén szeptembertől újabb, nemzetközi szinten is elismert elemmel bővül: Új, négy féléves nukleáristechnológia-menedzsment szakmérnök, illetve szakember szakirányú továbbképzés indul.

A képzések olyan szakemberek továbbképzésére szolgálnak, akik már ma is a nukleáris iparban dolgoznak, de technológiai és vezetői ismereteiket, képességeiket mélyíteni kívánják, továbbá olyanoknak is, akik tervezik, hogy a nukleáris iparban helyezkednek el.

A képzés előnyösen kombinálja a Műegyetemen jelentős múlttal rendelkező reaktortechnikai szakmérnöki képzés és a menedzserképzésekben népszerű MBA programot. A műszaki, atomenergetikai tárgyak oktatását az NTI vezető oktatói végzik, a menedzser-tárgyak felelősei pedig a nagy hagyományú MBA képzésben oktatóként részt vevő GTK-s tanárok, miközben a programba számos tapasztalt ipari szakember is bekapcsolódik.

Forrás

2020/4. lapszám | Magyar Energetika |  420 |

Hírek