Magyar Energetika

Energiaellátás

energia-gazdaságtan

A hazai villamosenergia-ellátás helyzete és kilátásai

2021/4. lapszám | Stróbl Alajos |  321 |

A hazai villamosenergia-ellátás helyzete és kilátásai

A klíma- és karbonsemlegességi törekvések zöld terheit manapság világméretű járványok és népvándorlási fenyegetések teszik nehezebbé, bár a feladatainkat eddig teljesítettük, és a jövőben is erre készülünk. Legalább a hazai villamosenergia- ellátásban. E folyóirat idei első számában már a tavalyi villamosenergia-ellátásunkról részletesen írtam, de a gyors változások és a sok félreértési lehetőség miatt kénytelen vagyok az idei utolsó számban visszatérni erre a témára. A közelmúlt, a jelen és a jövő vázolása vezeti az olvasót a tényektől a tervekhez, vagy a biztató lehetőségekhez.

Az egészségügyi helyzet javulásával idén ősszel már szinte minden héten konferencia váltott szimpóziumot az energetika és közvetve a környezetvédelem területén itthon és külföldön. Sokan az energetika forradalmáról beszélnek, és a nagy, heves választási hullámokban már néha a politikusok sem nagyon tudják megkülönböztetni a napelemet az atomerőműtől. Az ismert svéd kisaszszony, Gréta hazáját meggyőzte a környezet fontosságáról, és a svéd tudósok Nobel-díjakat osztottak ki azok között, akik igazolták, hogy mi, emberek okozzuk az általános felmelegedést, mert szén-dioxidot bocsátunk ki. Természetesen az energia átalakítását, az erőműves termelést tekintik a fő bűnösnek, és mi vagyunk a ludasok. Tudósaink, akadémikusaink közül néhányan ugyan más véleményen vannak, de hatásuk a közvéleményre még csekély.

Jelen ismertetés a jubileumi, XXV. Magyar Energia Szimpóziumon elhangzott előadásomhoz kötődik, de mivel ott csak huszonöt színes képet láthattak az érdeklődők, a kísérő szavak elrepültek, ezért írásba kell fektetnem a lényeget – a tényekből kiindulva, a legfrissebb napi értesülésekre támaszkodva és kitekintve a hivatalos előrejelzések mellett a hat évtizedes mérnöki tapasztalattal rendelkező szerző fejcsóválására a tükörben.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Energiaellátás

energia-gazdaságtan